Перші з 55 гвинтокрилів Airbus вже в Україні. Які функції вони виконуватимуть?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Перші з 55 гвинтокрилів Airbus вже в Україні. Які функції вони виконуватимуть?

Пресслужба президента України

Перші два французькі вертольоти Airbus H225 Super Puma передали Національній гвардії та Держслужбі з надзвичайних ситуацій. Протягом трьох років України отримає ще понад 50 вертольотів для потреб підрозділів МВС. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Ми підписали із французькою стороною безпрецедентний за масштабами контракт на закупівлю 55 гвинтокрилів. У найближчі три роки ми отримаємо 21 гвинтокрил Н225 Super Puma, 10 машин Н145 і 24 гвинтокрили Н125. Загалом — 55 машин для всіх служб, що входять до компетенції МВС», — заявив Аваков під час церемонії з передачі вертольотів.

Гелікоптери Airbus будуть використовувати:

  • Державна служба з надзвичайних ситуацій — для транспортування хворих, розвідки зон надзвичайних ситуацій та гасіння масштабних пожеж;
  • Держприкордонслужба — для охорони та моніторингу кордону;
  • Нацполіція — для виконання спеціальних поліцейських функцій та розшуку злочинців;
  • Національна гвардія — для транспортування бійців та техніки, розвідки та виконання спеціальних операцій.

За словами Авакова, всі гвинтокрили будуть мультифункціональними, тому «у разі необхідності будуть використовуватися для вирішення будь-яких завдань».

  • Airbus — одна з найбільших авіабудівних компаній, що виготовляє однойменні пасажирські, вантажні, військово-транспортні літаки. Штаб-квартира компанії розташована у місті Бланьяк (Франція).
  • 23 березня МВС домовилося із Францією про постачання 55 гелікоптерів Airbus Helicopters. Сума контракту — €555 млн .Частину фінансування забезпечують французькі партнери.