У Нью-Йорку обіцяють «легалайз» в перші 100 днів нового року. Мер Білл де Блазіо підтримав використання марихуани в медичних цілях

Дата:
У Нью-Йорку обіцяють «легалайз» в перші 100 днів нового року. Мер Білл де Блазіо підтримав використання марихуани в медичних цілях

Мер Нью-Йорка 57-річний Білл де Блазіо заявив про підтримку легалізації медичного використання марихуани. Як пише The New York Times, це рішення стало справді революційним — де Блазіо був одним із найзатятіших противників «легалайзу» останні кілька років.

На прес-конференції де Блазіо повідомив, що прийняв таке рішення через тиск громадських активістів, а також власної дружини — Чирлейн Маккрей, яка оголосила кілька місяців тому, що вона виступає за легалізацію марихуани.

Маккрей з 2015 року очолює загальноміську ініціативу в галузі психічного здоровʼя Thrive NYC, спрямовану на поліпшення психічного здоровʼя містян. Вона не раз публічно заявляла, що легалізація канабісу зробить його «безпечнішим» для споживачів, але продаж не повинен бути безконтрольним.

Де Блазіо розповів, що сам ріс із батьком, який втратив ногу під час Другої світової війни і був залежний від алкоголю і сигарет. Проте зараз, на думку де Блазіо, Нью-Йорк прийняв досить запобіжних заходів і готовий легалізувати вживання марихуани. Він додав, що хоче створити «місцеву індустрію канабісу». Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо пообіцяв домогтися легалізації конопель в штаті в перші 100 днів нового року.

Влада, зокрема, пропонує обмежити придбання і володіння марихуаною особам, яким не виповнився 21 рік і накладати цивільні, а не кримінальні покарання за порушення нових правил.

У США, починаючи з 2012 року, десять штатів і округ Колумбія, у тому числі штат Колорадо і штат Вашингтон, оголосили законною рекреаційну марихуану.

  • У листопаді канабіс легалізували в Массачусетсі. Рішення про легалізацію в штаті прийняли ще в 2016 році, але воно набуло чинності лише 20 листопада 2018 року. Тепер, за законом, громадяни віком від 21 року можуть придбати до пʼяти грамів марихуани.
  • З 17 жовтня в Канаді легалізували продаж марихуани для особистого користування. Через три тижні в країні сформувався дефіцит цього продукту.