Заступник голови МЗС Польщі стане новим послом в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Новим послом Польщі в Україні стане нинішній заступник міністра закордонних справ республіки Бартош Ціхоцький, пише «Збруч».

У польському МЗС Ціхоцький відповідає за відносини з Росією, Україною та іншими країнами колишнього СРСР, а також за стосунки з ЄС і безпекову політику.

Як пише видання, Ціхоцький успішно очолював польську делегацію на переговорах з Ізраїлем в розпал конфлікту щодо закону про Інститут національної памʼяті. Цей документ впроваджував кримінальну відповідальність за приписування полякам відповідальності за Голокост.

Хто такий Ціхоцький?

Бартош Ян Ціхоцький народився в 1976 році і за освітою історик. В міністерство закордонних справ прийшов у 2017 році, до цього працював аналітиком у Центрі східних досліджень і Польському інституті міжнародних справ.

Ціхоцький був радником начальника розвідувального управління. Як дипломат працював у посольстві в Москві (2015—2016 рр), зокрема був прес-аташе. У часи президентства Броніслава Коморовського працював у Бюро національної безпеки.

  • Президент Польщі Анджей Дуда звільнив посла Польщі в Україні Яна Пєкла. 31 січня дипломат буде відкликаний з цієї посади.
  • Голова Кабінету президента Кшиштоф Щерський зазначив, що звільнення посла відбулося на підставі клопотання міністра закордонних справ Польщі та «не має нічого спільного з оцінкою польсько-українських взаємин».