Електронний кабінет водія зʼявився в Україні. Як він працює?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У пʼятницю, 21 грудня, в Україні запрацював електронний кабінет водія, де можна буде перевірити та сплатити штрафи за адміністративні правопорушення або переглянути історію будь-якого автомобіля за VIN-кодом, а також записатися в електронну чергу до сервісних центрів МВС. Про правила реєстрації та переваги нового сервісу розповіли в прес-службі МВС.

Онлайн-сервіс доступний як на окремому сайті, так і на урядовому порталі в розділі «Електронні послуги». Доступ до кабінету здійснюється за допомогою цифрового підпису, BankID або MobileID.

«Необхідно пройти електронну ідентифікацію. Це обовʼязкова умова доступу практично для всіх публічних послуг, що надаються державою онлайн. Відтепер українцям доступна мобільна ідентифікація, тобто MobileID, що передбачає інтеграцію цифрового підпису в SIM-карту вашого телефону», — зазначив глава Держагентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко.

Інфографіка від прес-служби МВС.

mvs.gov.ua

У своєму е-кабінеті водії можуть:

  • переглянути інформацію про посвідчення водія (національне і міжнародне);
  • дізнатися всю актуальну інформацію про свої транспортні засоби (технічні характеристики, право власності, історія авто);
  • перевірити, чи не накладені обтяження на транспортний засіб;
  • оперативно отримати повну інформацію про адмінпорушення.

Що стосується сплати штрафів, користувач зможе швидко як сформувати платіж, так провести його онлайн. Також за необхідності візиту до сервісного центру МВС в е-кабінеті можна вибрати зручні дату та час.

«Цей сервіс мінімізує витрати часу та зусиль клієнтів сервісних центрів МВС, робить найпопулярніші послуги однаково доступними для всіх громадян країни, виключає людський фактор і ліквідує корупційні ризики», — зазначив начальник Головного сервісного центру (ГСЦ) МВС Владислав Криклій.

Бажаючі замовити індивідуальні номерні знаки в е-кабінеті зможуть швидко перевірити, чи вільний обраний знак у відповідному регіоні, і відразу замовити макет.

За VIN-кодом в е-кабінеті можна безкоштовно дізнатися про останню операцію з будь-яким транспортним засобом, дату і місце його останньої реєстрації, рік випуску та загальні технічні характеристики.

Також за 45,68 грн стане доступною інформація про кількість попередніх власників, участь автомобіля в ДТП, наявність заборони на продаж або обтяжень, страхування тощо.