Росіянка, яку звинувачують у втручанні в американські вибори, подала позов проти Мінʼюсту США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Головний бухгалтер інтернет-видання «Федеральне агентство новин» Олена Хусяйнова подала позов до суду Санкт-Петербурга проти Мінʼюсту США на 5 млн рублів ($72,5 тис.), пише «Дощ».

Суд зареєстрував позов Хусяйнової, але до провадження заяву поки не прийнято. У ній ідеться, що в середині листопада Мінʼюст США без дозволу Хусяйнової опублікував файл, у якому містяться її персональні дані.

Також у документі оприлюднено відомості, які, за словами Хусяйнової, не відповідають дійсності і паплюжать її честь, гідність та ділову репутацію. Хусяйнова вважає публікацію «обвинуваченням у вчиненні злочину».

Хусяйнова звернула увагу і на дату публікації Мінʼюсту. «Кінець жовтня — період здачі квартальної звітності, який і без того є найбільш напруженим періодом для будь-якого бухгалтера», — йдеться в позові. Вона зазначила, що тепер у неї можуть виникнути проблеми з подальшим працевлаштуванням за фахом, а також при спробах перетнути кордони США і дружніх країн.

Крім виплати компенсації моральної шкоди, Хусяйнова вимагає спростувати інформацію і видалити публікацію.

  • Мінʼюст США підозрює Хусяйнову в змові з метою зашкодити політичній системі в США і втрутитися у вибори в 2016 і 2018 роках.
  • За даними міністерства, Хусяйнова — глабух «Проекту Лахта» — багатоскладової операції, спрямованої на аудиторію в США, країнах Європейського Союзу та Україні. Фінансує його бізнесмен Євген Пригожин, який вважається близьким другом президента Росії Володимира Путіна, і дві підконтрольні йому компанії: Concord Management and Consulting і Concord Catering.
  • З січня 2016 року до червня 2018 року бюджет «Проекту Лахта» склав $35 млн, але не всі кошти пішли на операції в США. З цих коштів за перше півріччя 2018 року було витрачено $10 млн.