Вночі: США виділять Україні $10 млн через агресію Росії, у Британії спецназ штурмував захоплене мігрантами судно, американський авіаносець увійшов до Перської затоки

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Держдеп США виділить для ВМС України $10 млн

Державний департамент США виділить додатково $10 млн для нарощування військово-морського потенціалу України через агресію Росії та захоплення трьох українських кораблів у Керченській протоці. Зазначено, що США роблять це на знак солідарності з Литвою і Великою Британією, які також планують збільшити допомогу Україні в галузі безпеки. Держдеп закликав Росію негайно повернути Україні захоплені судна та полонених українських моряків, а також тримати Керченську протоку і Азовське море відкритими.

У Британії спецназ штурмував захоплене біженцями судно

Італійське вантажне судно Grande Tema 21 грудня в гирлі річки Темза захопили чотири мігранти, через це його штурмував британський спецназ. Четверо біженців були виявлені на борту чотири дні тому, їх замкнули в каюті та дали їжу. Увечері 21 грудня мігранти вибралися з каюти та, озброївшись металевими прутами, стали погрожувати екіпажу, вимагаючи причалити до берега. Екіпажу судна вдалося сховатися в рульовій рубці та повідомити про подію спецслужбам Британії. У результаті штурму правоохоронцям вдалося взяти контроль над судном і затримати мігрантів, внаслідок інциденту ніхто не постраждав.

Авіаносна група США увійшла до Перської затоки

Авіаносна ударна група Військово-морських сил США на чолі з атомним авіаносцем John C. Stennis, пройшовши Ормузьку протоку, увійшла в акваторію Перської затоки. За останні вісім місяців це перший візит американського авіаносця до Перської затоки, який відбувається на тлі виходу США з угоди щодо іранської ядерної програми і відновлення санкцій проти Тегерана. Авіаносець прибув до Перської затоки на тлі неодноразових заяв іранської влади про можливе перекриття Ормузької протоки, через яку транспортують третину всього світового видобутку нафти.

Росія, Китай та Іран намагалися вплинути на вибори в США у 2018 році

Директор Національної розвідки США Ден Коутс заявив, що іноземні держави, у тому числі Росія, Китай та Іран, намагалися вплинути на американські проміжні вибори у 2018 році. Проте доказів будь-якого проникнення у систему голосування США немає.