Філарет: Митрополита Михаїла не шантажували, а «вмовляли» зняти кандидатуру на посаду глави церкви

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Філарет: Митрополита Михаїла не шантажували, а «вмовляли» зняти кандидатуру на посаду глави церкви

Волинська єпархія УПЦ КП

Патріарх Філарет заперечив заяви митрополита Луцького та Волинського Михаїла про те, що його шантажували під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України.

В ефірі «Радіо Свобода» Філарет заявив, що митрополита Михаїла не шантажували, а «вмовляли» зняти свою кандидатуру.

«Ніхто його не шантажував. Його вмовляли. Так. Для того, щоб зберегти єдність. Бо якби цієї єдності не було б, то не було би Собору», — сказав Філарет.

Що сталося?

Митрополит Михаїл був кандидатом на посаду предстоятеля єдиної української помісної православної церкви від Української православної церкви (Київського патріархату). Проте коли він вийшов у другий тур голосування разом із митрополитом Переяславським і Білоцерківським Епіфанієм і митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном, зняв свою кандидатуру.

Що казав митрополит Михаїл?

Після Об’єднавчого собору митрополит заявив, що зробив це, бо його шантажували. Як писав «Перший канал соціальних новин», Михаїл стверджував, що мав кілька зустрічей із президентом Петром Порошенком та патріархом Філаретом.

«Були гарячі дискусії між мною і патріархом Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів разом зі мною покинула Теплу Софію і пішла в Велику Софію. Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру», — сказав Михаїл.

Зрештою, Михаїл все ж вирішив зняти свою кандидатуру «на користь єдиної української церкви».