Італійська компанія в обхід санкцій продала обладнання новому заводу в анексованому Севастополі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В італійській компанії Bertolaso підтвердили, що постачали обладнання для нового заводу агрофірми «Золота Балка» в анексованому Росією Криму.

Представник комерційного відділу Bertolaso Лука Карассі повідомив «Радіо Свобода» у Римі, що два місяці тому компанія доставила фірмі «Золота Балка» для заводу в Севастополі машину для миття, наповнення і закупорювання пляшок.

«Контракт підписаний з Росією, агрофірма «Золота Балка» — російська, але ми знали, що наш товар був призначений для установки на кримському підприємстві. Спочатку замовлення було оформлено на «Золоту Балку» з офісом у Криму, потім адреса фірми змінилась, і на прохання клієнта остаточний контракт про продаж підписали з Росією», — сказав Карассі.

Представник комерційного відділу італійської компанії заявив, що машинне обладнання вони продають різним клієнтам, а «де вони його встановлюють — нас не цікавить».

«Ми розглядаємо Крим як сприятливий регіон для ведення бізнесу з великим потенціалом для розвитку. Якщо ви питаєте про санкції і моральний аспект питання, я закінчую розмову», — зазначив Карассі.

Про що йдеться?

Запуск нового заводу агрофірми «Золота Балка» відбувся у Севастополі 12 грудня. Як стверджують представники підприємства, на заводі встановили італійське обладнання фірм Bertolaso, Innotec, Robino&Galandrino, Gortani.

Компанія Gortani у телефонній розмові з кореспондентом «Радіо Свобода» у Римі спростувала факт співпраці з кримським заводом. Тоді як компанії Innotec та Robino&Galandrino не підтвердили й не спростували інформацію про угоду з кримським підприємством.

Посольство України в Римі вважає, що постачання обладнання в анексований Крим є порушенням європейського законодавства. Міністерство закордонних справ Італії надіслало вербальну ноту з проханням вжити заходів для запобігання порушення італійськими компаніями санкційного режиму Євросоюзу.

«Золота Балка» — одне з найбільших виноробних господарств Криму і Севастополя, історія якого починається з 1889 року, коли в Балаклавській долині були закладені перші винподідвали. У 2016 році російський бізнесмен Артем Зуєв придбав агрофірму і подарував дружині Сніжані Георгієвій.