Загальна сума втрат — $511 млрд. Bloomberg назвав головних «лузерів» цього року серед найбагатших людей світу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Агентство Bloomberg назвало найбагатших людей світу, які зазнали серйозних збитків у 2018 році. Агентство опублікувало фінансові втрати 500 багатіїв у списку Bloomberg Billionaires Index.

Виходячи з даних, загальна сума втрат найбагатших людей за цей рік склала $511 млрд, а їхній капітал до вечора 21 грудня скоротився до $4,7 трлн.

Очолив рейтинг засновник Facebook Марк Цукерберг, який втратив $23 млрд через низку криз в компанії. На кінець грудня його загальний капітал становить $49,7 млрд.

Варто відзначити, що журнал Forbes назвав Марка Цукерберга головним невдахою 2018 року серед мільярдерів. «Рік, що минає, видався жахливим для Марка Цукерберга. Скандали з витоком даних, мабуть, ще довго будуть переслідувати Facebook і творця соцмережі», — зазначили в журналі.

У засновника Amazon Джеффа Безоса капітал скоротився на $53 млрд і на даний момент становить $115 млрд. У вересні капітал Безоса сягав $168 млрд.

У списку топ-500 названі 173 бізнесмени зі США. У загальній сумі вони втратили за рік 5,9% статків. Їх капітал на кінець року становить $1,9 трлн. Варто відзначити, що в рейтингу представники США складають найчисленнішу групу — 173 особи.

В Європі збитків зазнала сімʼя Шеффлер, яка володіє компанією Schaeffler Gruppe, що виробляє запчастини для автомобілів та інших галузей. Георг Шеффлер і Марія-Елізабет Шеффлер-Туманн втратили за рік $17 млрд.

Колишній премʼєр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі та його медіа-компанії зазнали збитків у $1,6 трлн. Засновник Zara Амансіо Ортеги втратив $401 млн.

Власник найбільшого мобільного оператора в Латинській Америці, мексиканський бізнесмен Карлос Слім втратив $7,6 млрд. Слім посів шосте місце із капіталом в $54 млрд.

З 25 російських бізнесменів 16 відчули кризу, але не зазнали сильних потрясінь через західні санкції. Олігарх і алюмінієвий магнат Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями США, втратив більше за всіх — $5,7 млрд.

В Азії найбільші втрати у китайського бізнесмена Вана Цзяньлиня, засновника будівельної компанії Wanda Group. Він зазнав збитків у $11 млрд. Загалом представники Азії втратили $144 млрд.

На Близькому Сході постраждав саудівський принц-мільярдер Аль-Валід, він втратив $3,4 млрд.