Moodyʼs підвищило кредитний рейтинг України. Що це означає?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Міжнародне рейтингове агентство Moodyʼs Investors Service підвищило суверенний рейтинг України в національній та іноземній валютах до Caa1, що означає дуже високі ризики для кредиторів.

Раніше за оцінками агентства кредитний рейтинг України тримався на рівні Саа2 — «вкрай спекулятивному». Агентство також змінило прогноз рейтингів України з «позитивного» на «стабільний».

При цьому рейтинг за єврооблігаціями, випущеними під час реструктуризації в 2015 році, в Moodyʼs Investors Service підтвердили на рівні Ca — «близько до дефолту».

Що показує кредитний рейтинг країни?

Суверенні кредитні рейтинги від трьох провідних світових агентств — Moodyʼs, S&P та Fitch — допомагають кредиторам орієнтуватися в пропозиціях на ринках боргових інструментів. У рейтингу враховується фінансова історія і ряд економічних показників. Він показує, наскільки кредитор може розраховувати на повернення своїх коштів.

S&P Global Ratings підтвердило довгострокові та короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобовʼязаннями в іноземній і національній валюті на рівні B-/B зі стабільним прогнозом.