Воїни ОУН і УПА отримають статус учасників бойових дій. Порошенко підписав відповідний закон

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент Петро Порошенко підписав закон № 8519, згідно з яким учасниками бойових дій (УБД) будуть офіційно вважатися військові ряду армій, які боролися за незалежність України у XX столітті. Відповідна інформація зазначена в картці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Закон, за який Верховна Рада проголосувала 6 грудня, вносить зміни до ст. 6 Закону про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту.

Згідно з документом, учасниками бойових дій визнаються воїни Української повстанської армії, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941—1944 роках, за умови якщо вони не чинили злочинів проти миру і людства та були реабілітовані.

Після набрання чинності прийнятих змін учасниками бойових дій визнані також вояки Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів Організації українських націоналістів.

До цього переліку також входять воїни, визнані борцями за незалежність України у XX столітті, згідно з Законом про правовий статус і вшанування памʼяті борців за незалежність України у XX столітті. Закон набуде чинності через 3 місяці після опублікування.