Джуканович: Чорногорія боротиметься за незалежну від Сербії церкву

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Влада Чорногорії домагатиметься відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви, бо Сербська православна церква підриває незалежність країни. Про це заявив президент Чорногорії Міло Джуканович, передає RTCG.

«Сербська православна церква дуже наполегливо підриває чорногорську незалежність. Я вважаю, що необхідно продовжити роботу з відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви, і держава буде займатися цим і нести за це відповідальність», — розповів Джуканович.

Чорногорська православна церква не має канонічного визнання, хоча оголосила про автокефалію в 1993 році. При цьому Сербська православна церква є панівною в Чорногорії.

  • Чорногорія була частиною Югославії, розпад якої тривав з 1991 по 2003 рік. Спочатку від неї відокремилися 4 з 6 республік: Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Македонія. Пізніше із Сербії виділилося Косово, а в 2006 році Чорногорія проголосувала за незалежність від Сербії.
  • Чорногорія та Албанія приєдналися до рішення Європейського Союзу продовжити персональні санкції проти людей і компаній з Росії до 15 березня 2019 року. Це санкції, які ЄС ввів за агресію Росії проти України.