Санта-Клаус вирушає у різдвяну подорож. За ним стежитимуть військові США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Санта-Клаус вирушає у різдвяну подорож. За ним стежитимуть військові США

Markham Economist & Sun / Flickr

У понеділок у США стартує Norad Track Santa — передріздвяна програма, що повідомляє вигаданий шлях казкового Санта-Клауса, який полишає Північний полюс і вирушає розносити подарунки дітям по всьому світу.

Традиційно переміщення Санти відстежують військові. Цього року ситуація ускладнилася так званим «шатдауном». Урядові установи у США не працюють через незгоду з президентом щодо ухвалення бюджету на наступний рік. Та навіть попри це командування повітряно-космічної оборони США зобовʼязалося виконати це завдання. За переміщенням Санти можна стежити на офіційній сторінці проекту.

Що таке Norad Track Santa?

Це програма, створена за сприяння Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки.

Вона зародилася 24 грудня 1955 року. Цього дня торговельна мережа Sears розмістила оголошення в газеті міста Колорадо-Спрінгс. В оголошенні був номер телефону, за яким діти могли «зателефонувати Санта-Клаусу». У номері містилася помилка, і діти, які телефонували Санті, потрапляли до розташованого в місті центру Континентального командування повітряно-космічної оборони (CONAD).

Полковник Гаррі Шоуп, який виконував свої обовʼязки тієї ночі, попросив співробітників надавати всім дітям, які телефонували, дані про «поточне місцерозташування» Санта-Клауса. У 1958 році CONAD перетворили в NORAD, але традиція передавати розташування Санта-Клауса збереглася.