Киянка потрапила під українські санкції проти Росії через тезку з Криму

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Киянка Ольга Калініна помилково потрапила під санкції України проти Росії. Жінка народилася в Севастополі, а в 2007-му переїхала до столиці. Вона працює в Інституті міжнародних відносин університету Шевченка та вже півроку доводить, що має двійника в Криму. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Саме повна тезка киянки проводила незаконні вибори на півострові, за що й потрапила в санкційний список президента. У списку з 1 700 прізвищ згадуються глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, міністр оборони Росії Сергій Шойгу, всі ватажки сепаратистів Донбасу та інші.

Навесні були заблоковані всі банківські картки киянки, і лише влітку в банку назвали причину.

«Ви знаходитесь у списку персональних санкцій. Кладуть слухавку, і все. Я відкриваю Google: Калініна Ольга Миколаїва — почесний 860 номер», — розповіла Ольга. Її чоловік додає, що двійника дружини він знайшов в інтернеті, адже навпроти прізвища Калініної вказана посада — секретар територіальної виборчої комісії Первомайського району Криму.

«Я знайшов фото жінки у віці, котра у виборчій комісії в Криму. Мені це вдалося за хвилину», — пояснює Михайло.

«Виходить, що моя двійник — абсолютна тезка, яка мешкає в Криму — не під санкціями», — зазначає Ольга.

На запити ТСН в СБУ, РНБО, Кабмін та МЗС відповіли лише у Міністерстві закордонних справ. Там пояснили, що наразі різні органи проводять додаткову перевірку справи Калініної.

Ольга зверталась в РНБО і Кабмін, але там помилки не визнали. Також вона а вже півроку не знає, чи може виїжджати за кордон.

«Незалежно від того, з вини якого органу сталася помилка, виправити її може лише президент. Оскільки цей список затверджено указом президента», — пояснюють юристи.