У Китаї вперше клонують кошеня. Замовити копію улюбленця можна за 55 тисяч доларів

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У першому кварталі 2019 року Китай представить перше клоноване кошеня. Використовувати будуть ту ж технологію, що і при клонуванні овечки Доллі. Про це пише Global Times.

Чжао Цзяньпін, заступник генерального директора пекінської біотехнологічної компанії Sinogene, заявив у вівторок, що з використанням тієї ж технології, за допомогою якої створили Доллі, очікується поява першого клонованого кошеня в першому кварталі 2019 року.

Цзяньпін зазначив, що клон має низьку дослідницьку цінність, але його компанія розглядає величезний потенціал ринку клонуваних домашніх тварин у Китаї.

Компанія також пропонує послуги з клонування домашніх тварин за ціною 380 тис. юанів (1,5 млн грн) кожна. Цзяньпін сказав, що його компанія вже має близько 20 клієнтів. Клонування тварини займає 6—10 місяців.

Вихованець-клон імітує зовнішній вигляд оригіналу, використовує те саме клітинне ядро, але йому не вистачає оригінальної памʼяті та емоцій.

«Незважаючи на те, що вони не зовсім такі самі, як оригінал, клон все одно пропонує сильну емоційну підтримку своїм власникам», — сказав Чжао.

Собак вважають найскладішими для клонування тваринами, переважно тому, що репродуктивна фізіологія собак відрізняється від інших ссавців. Їх яйцеклітини більш чутливі до змін зовнішніх умов.

Лай Лянсюе, технологічний консультант Sinogene, розповів, що за допомогою клітини можна також редагувати гени тварин для певних цілей, таких як видалення вроджених дефектів або використання їх у якості лабораторних тварин для перевірки захворювань.

За словами Лянсюе, клоновані свині переважно використовуються в якості досліджуваних тварин для пересадки органів, а корови — для збільшення молочної продуктивності.

У міських районах Китаю налічується 73,55 млн любителів домашніх тварин, яким належать 91,49 млн собак і кішок.