Двадцять другий український моряк оголосив себе військовополоненим на суді в Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ще один затриманий росіянами український моряк, Денис Гриценко, під час засідання самопроголошеного Верховного суду Криму визнав себе військовополоненим, пише у Facebook адвокат Микола Полозов.

За його словами, на суді Гриценко був присутній через відеозвʼязок з СІЗО «Лефортово» разом з адвокатом Володимиром Музюкіним. «Під час засідання Денис Гриценко заявив, що є військовополоненим», — повідомив Полозов.

Адвокат також розповів, що під час засідання переконував суд у тому, що конфлікт 25 листопада в Керченській протоці мав характер збройного, а отже підпадає під дію Женевської конвенції 1949 року.

Згідно з нею, цивільні суди не мають права судити військовополонених, а сам полонений не повинен бути попередньо увʼязненим. «Рішення суду було передбачуваним. Як і щодо інших військовополонених все залишено без зміни, а термін арешту скорочено на добу — до 24.01.2019», — написав Полозов.

Також адвокату вдалося поспілкуватися з Гриценком. «Він повідомив, що усі речі і продукти йому передали, він багато читає, намагається тримати фізичну форму в камері. Почувається добре, налаштований на перемогу», — додав адвокат. У коментарі телеканалу «Прямий» Полозов заявляв, що станом на 25 грудня військовополоненими себе визнав 21 моряк.

Денис Гриценко — капітан другого рангу з катера «Бердянськ». Йому 34 роки, він родом з Миколаєва.