Літак-розвідник США патрулює анексований Крим

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Літак-розвідник США патрулює анексований Крим

Wikimedia Commons

Вранці 27 грудня літак радіоелектронної розвідки Boeing RC-135V Військово-повітряних сил США вилетів з бази Суда-Бей на острові Крит. Він увійшов до повітряного простору над акваторією Чорного моря і розпочав патрулювання поблизу анексованого півострова Крим, повідомляє Український мілітарний портал.

Boeing RC-135 — сімейство великих розвідувальних літаків, які використовуються ВПС США та Королівськими ВПС Великої Британії для збору, обробки та передачі розвідувальної інформації.

За основу літака взято Boeing C-135 Stratolifter, з використанням обладнання General Dynamics, Lockheed, LTV, E-Systems та L-3 Communications.

«Після анексії Росією Криму ці літаки регулярно здійснюють розвідувальні польоти поблизу півострова. Сьогоднішній літак має позивний HARK51 та бортовий номер 64-14841», — зазначено в повідомленні.

  • Американський літак OC-135 ВПС США провів у грудні за запитом Києва розвідувальний політ над Україною ,але не наблизився до небезпечних регіонів Донбасу, Криму та Азова, де Росія розгорнула свої війська.
  • А розвідувальний корабель HMS Echo (H87) Королівського військово-морського флоту Великої Британії ввечері 17 грудня увійшов у Чорне море з протоки Босфор. Він став першим військовим кораблем країн НАТО, який увійшов в акваторію Чорного моря з прямим формулюванням мети візиту — підтримка України в Азовській кризі та забезпечення свободи судноплавства.