Українців попереджають про шахраїв та «фінансові піраміди» на ринку електроенергії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Українців попереджають про шахраїв та «фінансові піраміди» на ринку електроенергії

Diz Play / Unsplash

В Україні розпочинає роботу вільний ринок електроенергії, який дозволяє споживачам самим обирати, у кого і за якими цінами купувати електроенергію. Через це почали з’являтися шахраї, що користуються необізнаністю та бажанням споживачів заощадити, повідомляє «Київобленерго» на офіційному сайті .

Клієнтам можуть запропонувати демпінгові ціни або такі знижки на електричну енергію, що у підсумку її кінцева вартість навіть не забезпечить покриття витрат постачальника на закупівлю електричної енергії в ДП «Енергоринок».

«Схема роботи компаній-шахраїв будується за принципом фінансової піраміди та полягає в укладенні договорів про постачання електричної енергії з якнайбільшою кількістю споживачів. Закупівля електроенергії для одних споживачів здійснюється за рахунок отримання попередньої оплати від інших. Така «співпраця» буде тривати недовго і, зрештою, закінчиться зникненням постачальника та припиненням постачання електроенергії», — попереджають у компанії.

  • У червні 2017 року набув чинності закон про вільний ринок електроенергії. Серед головних новацій — вимога фактично розділити кожне обленерго на дві компанії: оператора системи розподілу та електропостачальника. Це має забезпечити більш вільний доступ до мереж, які наразі контролюються обленерго. Також закон надав споживачеві право обирати електропостачальника.