«Типові умови, газети із запізненням, дзвінки раз на місяць». Сенцов написав про умови утримання в колонії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Типові умови, газети із запізненням, дзвінки раз на місяць». Сенцов написав про умови утримання в колонії

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Політвʼязень і український режисер Олег Сенцов написав у листі про утримання в російській колонії в Лабитнангі.

Зміст листа розповіла російська правозахисниця Тетяна Щур, передає «Укрінформ».

«Типові умови, загін приблизно такий самий, як у Кольченко [двоярусні ліжка, близько 70 осіб, точну кількість Олег не називає], є кімната для прийому їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є червоний куточок з телевізором, який можна дивитися за розкладом», — розповіла вона.

За її словами, Сенцов отримує газети із місячним запізненням, і це після скарг та розголосу в Європарламенті. Режисеру передплатили Нову газету, йому дозволяють робити телефонні дзвінки не частіше, ніж раз на місяць. При цьому Щур зазначає, що «це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть телефонувати не частіше, ніж раз на 2—3 місяці».

Правозахисниця також вказала, що режисер не має особистого простору, і додала, що посилки Сенцову теж вручають з великими затримками.

Щур розповіла, що диски з фільмами, які підібрали для Сенцова кінематографісти, зокрема запис кастингу до фільму «Номери» за його пʼєсою, відправили на цензуру. На скарги правозахисників начальник Федеральної служби виконання покарань заявив, що отримання дисків заборонено, тому що цього не дозволяє режим утримання.