«У відповідь на дії Константинополя». РПЦ створила свої екзархати в Європі та Азії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Синод Російської православної церкви створив патріарші екзархати у Західній Європі та Південно-Східної Азії, повідомляє Інтерфакс.

«Це дії, які були зроблені Священним Синодом у відповідь на антиканонічне рішення Константинопольського патріархату. Безумовно, так їх можна трактувати», — повідомив журналістам прес-секретар глави РПЦ священик Олександр Волков.

У сферу відповідальності цього екзархату будуть входити Андорра, Бельгія, Велика Британія і Північна Ірландія, Ірландія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Франція, Швейцарія. Центр буде в Парижі.

Крім того, «у звʼязку зі значними успіхами місії РПЦ в Азії» Синод утворив патріарший екзархат у Південно-Східній Азії з центром у Сінгапурі. У сфері відповідальності азіатського екзархату будуть Сінгапур, Вʼєтнам, Індонезія, Камбоджа, КНДР, Південна Корея, Лаос, Малайзія, Мʼянма, Філіппіни і Таїланд.

Західноєвропейський екзархат РПЦ очолить єпископ Іоанн (Рощин), який керував патріаршими парафіями в США. Екзархат у Південно-Східній Азії очолить архієпископ Солнєчногорський Сергій (Чашин), керівник адміністративного секретаріату Московської патріархії.

Священик підкреслив, що в РПЦ «завжди з повагою ставилися до Константинопольського патріархату і закривали очі на претензії патріарха опікуватися усіма православними в діаспорі». «Але, звичайно, цей підхід має мало спільного з дійсністю, тому що немає ніяких підстав для Константинопольського патріархату вважати себе правомочним брати під своє духовне заступництво взагалі всю діаспору як у Західній Європі, так і в інших частинах світу», — зазначив прес-секретар глави РПЦ.