РПЦ закликала інші помісні церкви підтримати Онуфрія та не визнавати Православну церкву України

Автор:
Олена Мельник
Дата:
РПЦ закликала інші помісні церкви підтримати Онуфрія та не визнавати Православну церкву України

УПЦ

Синод Російської православної церкви закликав інші помісні православні церкви не визнавати Православну церкву України, яку сформували на Обʼєднавчому соборі 15 грудня і предстоятелю якої Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос про автокефалію.

У журналах синоду РПЦ заявили про «антиканонічне і злочинне вторгнення Константинопольського патріархату на канонічну територію Української православної церкви» (Московського патріархату). Синод також вирішив закликати інші помісні православні церкви підтримати предстоятеля УПЦ МП митрополита Онуфрія та духовенство «у звʼязку з випробуваннями, які вони наразі переживають».

Синод РПЦ назвав «дискримінаційним» та висловив «глибоку стурбованість» через набуття чинності закону про перейменування церков, центр яких розташований у Росії. Саме згідно з ним громади УПЦ Московського патріархату зобовʼязані змінити свої назви і подати відповідні документи до органів влади. Російська православна церква заявила, що цей закон є «грубим порушенням принципу невтручання держави у внутрішні справи релігійних громад» і «вступає в суперечність із засадничими міжнародними документами про захист прав і свобод людини».