«Готовий свідчити в обмін на екстрадицію Януковича». Глава МВС Аваков висміяв прохання Росії до ГПУ допомогти притягнути його до кримінальної відповідальності

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Готовий свідчити в обмін на екстрадицію Януковича». Глава МВС Аваков висміяв прохання Росії до ГПУ допомогти притягнути його до кримінальної відповідальності

Гонтар Володимир / УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав курйозним прохання Росії до Генеральної прокуратури України допомогти притягнути його до кримінальної відповідальності.

«Генеральна прокуратура РФ висловлює готовність надавати ГПУ правову допомогу в розслідуванні справ, учасниками яких є Росія та Україна. У цьому випадку я готовий дати свідчення у так званій справі про перешкоджання голосування на виборах Путіна в обмін на екстрадицію громадянина Януковича. Сподіваюся, Генеральна прокуратура України мене підтримає», — написав Аваков на своїй сторінці в Facebook .

Що сталося?

Видання «Лівий Берег» 28 грудня з посиланням на джерело повідомило, що Генеральна прокуратура Росії у вересні 2018 року направила до ГПУ запит слідчого комітету про правову допомогу для притягнення до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Кримінальну справу проти голови МВС у Росії порушили в квітні 2018 року. Вона стосується рішення Авакова не пускати громадян Росії на виборчі дільниці на материковій частині України на виборах президента Росії 18 березня 2018 року.

У запиті про правову допомогу України просять повідомити про розслідування «фактів перешкоджання участі російських громадян» у Києві, Львові, Одесі і Харкові та надати копії матеріалів. Також росіяни попросили надати інформацію та документи Авакова, такі як відомості про громадянство та видачу паспорта України, дані про склад сімʼї, освіту, місце роботи, трудову книжку, службову характеристику та ін.

Що каже Аваков?

Арсен Аваков заявив, що порушення такої справи проти нього в Росії вважає позитивною оцінкою якості своєї роботи на посаді міністра внутрішніх справ.

«Цього разу, нагадаю, мова йде про рішення міністра внутрішніх справ не допустити на території України проведення виборів країною-агресором, які анексували Крим і розвʼязали військовий конфлікт на Донбасі», — підкреслює глава МВС.

Аваков зазначає, що рішення було прийнято згідно з офіційною нотою МЗС України, в якій висловлювалася вимога до РФ не проводити свої вибори на українській території — в Українській автономній республіці Крим та українських містах Сімферополь та Севастополь. Але Росія все ж незаконно провела тоді ці вибори.