«У середньостатистичного пасіонарія в кишені лежить граната». Аваков розповів про злочини через зброю з фронту

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В Україні продовжують відбуватися злочини, повʼязані з вивезеною з зони бойових дій на Донбасі зброєю. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Злочини зі зброєю, вивезеною з фронту, гранатами — це сьогодні дуже велика проблема. Грубо кажучи, в нашій країні у середньостатистичного пасіонарія в кишені лежить граната. Це проблема тих, хто повертається з фронту», — сказав він.

Аваков зазначає, що такі люди беруть додому з фронту цей «небезпечний трофей».

«А що далі з нею [гранатою] робить? Підриває невірну дружину, кидає гранату в сусіда, образившись, що той корову його вдарив, під час пʼяної розмови зриває чеку», — додає міністр.

Пасіонарність від лат. passio — пристрасть, пристрасність. Пасіонарії є людьми нового типу в популяції і руйнують усталений триб життя, через що вступають у конфлікт із суспільством. У контексті поняття використовують на означення заповзятливих, активних і ризикових людей, котрі прагнуть виконання поставленого завдання і долають страх смерті.

Глава МВС визнав, що, незважаючи на певне зниження кількості злочинів із застосуванням зброї, вивезеної зі сходу країни, чинник 400 км лінії фронту дає про себе знати. Аваков вважає, що з таким видом злочинів потрібно боротися превентивними заходами.

«Думаю, що превенція має велике значення, тим більше, що ми вже більш-менш знаємо цю категорію людей. Коли в країні йде війна — бойова зброя стає фактором побутової злочинності. Так відбувається в усьому світі, на жаль. Важливо на це тверезо дивитися і включати протидію. Намагаємося так і робити», — підсумував він.

  • У 2019 році Україна має намір завершити розробку низки вітчизняного озброєння та почати деякі поставки в армію. Президент Петро Порошенко заявив, що РНБО затвердить державне оборонне замовлення на 2019 рік, яке передбачає збільшення поставок нового та модернізованого озброєння в армію.