«Замість того, щоб вчити Росію, закликаємо звернути увагу на порушення Києва». Російське МЗС відповіло на вимоги Макрона і Меркель

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У МЗС Росії відповіли на вимоги канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емманюеля Макрона, заявивши, що Росія забезпечує вільний прохід усіх кораблів через Керченську протоку і закликали не «вчити» РФ, а звернути увагу на «дії України».

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ.

«Що стосується судноплавства в Керченській протоці, то російська сторона продовжує забезпечувати свободу судноплавства в цьому регіоні у відповідності з наявними російсько-українськими домовленостями, внутрішнім законодавством і застосовними міжнародними нормами, з урахуванням, зрозуміло, реальних ризиків безпеки, загроз і можливих провокацій з боку України та її західних друзів», — зазначається в заяві.

Російська сторона ухилилася від відповіді на вимогу про звільнення українських військовополонених моряків, захоплених у протоці.

«Замість того, щоб намагатися вчити Росію, закликаємо наших партнерів за нормандським форматом звернути увагу на разючі факти грубого порушення Києвом прав людини і тих свобод, про які так колективно дбає Захід», — відзначили в МЗС.

«Грубими порушеннями» Києва були названі арешт капітана російського риболовецького сейнера «Норд» (а також продаж судна), арешт главреда «РИА Новости» Кирила Вишинського (за підозрою у державній зраді), незавершені розслідування справ про розстріл на Майдані та обстріл Маріуполя в 2014 році, створення Православної церкви України, нібито утиски російськомовного населення в країні, а також введення військового стану.

У той же час, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що вимоги Макрона і Меркель про звільнення моряків ВМС ЗСУ не можуть бути підставою для зміни російського законодавства.

«Зараз моряки перебувають під слідством. Все, що з ними відбувається, відбувається відповідно до російського законодавства [...] Безумовно, ми приймаємо до уваги подібні заяви, але вони не можуть бути підставою для зміни російського законодавства або для того, щоб хтось відступав від російського законодавства», — сказав він.