Міністр Черниш: На російській «стіні» в Криму працюють не всі датчики руху. РФ використала напівекспериментальні розробки

Автор:
Олена Мельник
Дата:

При будівництві так званої «стіни» на півночі Криму Росія використала напівекспериментальні розробки, повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш .

За його словами, Україна вважає, що обладнання, встановлене поблизу адміністративної межі на півострові, може частково використовуватись РФ для розвідувальної діяльності.

«Проте якість роботи таких технічних засобів дуже низька — ми знаємо, що працюють не всі датчики руху та використовуються напівекспериментальні розробки», — сказав він.

Черниш називає зведення цієї огорожі в Криму пропагандистським трюком Російської Федерації. Міністр підкреслює, що будівництво паркану — це порушення не тільки кордонів, а ще й прав громадян на свободу пересування в межах своєї держави.

«Це лише додаткові підстави для притягнення до відповідальності осіб, винних у порушеннях прав громадян. Позиція Російської Федерації наскільки не певна, що її керівництво намагається додатково підкреслити, що тимчасово окупований Крим — їхня територія. Це означає, що намагання Російської Федерації від’єднати Крим не сприймається багатьма людьми, тому вона вдається до таких символьних речей, щоб це підтвердити», — наголосив Черниш.

Він додав, що Міністерство з питань тимчасово окупованих територій відслідковувало закупівлі, що оголошувались за рахунок коштів бюджету РФ, а компанія, що є підрядником з виконання частини будівельних робіт, входить до складу концерну «Росатом». Ця сама компанія працювала в 2009 році в Грузії, де будувала схожий об’єкт на лінії зіткнення з Південною Осетією.

  • 28 грудня в Росії заявили, що на адмінкордоні з Україною на півночі анексованого Криму завершили будівництво загорожі, а також запрацював комплекс охоронної сигналізації. Довжина паркану — більше 60 км. На рубежі нібито розміщено кілька сотень датчиків різного типу дії, в тому числі оснащені системами телевізійного відеоспостереження для контролю за місцевістю вночі.