Метушня, зневоднення і фільми. Психологи пояснюють, чому люди схильні частіше плакати в літаку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Під час польоту на літаку дорослі люди більш схильні плакати, пише Time.

Психолог з Колорадо Джоді Де Лука, яка вивчає вплив великих висот на емоції, стверджує, що для людей, які завжди хвилюються через зміни в оточуючому середовищі, вже саме прибуття в аеропорт може сигналізувати про ймовірну загрозу для мозку.

«Є багато речей, які потрібно зробити перед посадкою в літак, зокрема дістатися до аеропорту, пройти через охорону, здати багаж на зберігання і стежити за часом. Цей тиск у поєднанні з можливими думками про те, що більше ніколи не побачиш близьких людей у випадку ймовірної катастрофи, накопичується, незалежно від того, наскільки людина намагається «інтелектуально» впоратися з цим за допомогою логіки», — стверджує вона.

Де Лука вважає, що поєднання психологічних факторів, повʼязаних з висотою літака і відчуттям втрати контролю, може призвести до емоційного зриву людини, яка опинилася у повітрі.

Психологи стверджують, що для людей, яким важко плакати, коли вони знаходяться на землі, зміна емоцій у повітрі іноді корисна і може мати терапевтичний ефект.

Впливати на емоційний стан людини під час польоту може навіть простий фільм. Як пише Time, опитування пасажирів, проведене в 2017 році на замовлення лондонського аеропорту Гатвік, показало, що 15% чоловіків і 6% жінок частіше плачуть під час перегляду фільму в літаку, ніж коли вони дивилися його ж в іншому місці.

«Темрява салону, освітленого маленькими екранами, на яких показують все, що може запропонувати авіакомпанія, може змусити людину усвідомити, що вона справді самотня до самої посадки», — стверджує Де Лука.

Психолог радить тим, хто не хоче плакати під час перельоту, займати свій мозок стимулюючою діяльністю. «Спробуйте судоку або кросворд під час польоту. Це змусить вас більше думати і менше плакати», — радить Де Лука.