«Він просто зник з $19 мільйонами». Російський олігарх Дерипаска намагався стягнути борг з Манафорта через колишнього ГРУшника

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Російський олігарх Олег Дерипаска у 2016 році за допомогою колишнього співробітника ГРУ намагався стягнути борг з екс-голови передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, пише Time.

В середині грудня США включили до списку санкцій росіянина Віктора Бояркіна. Бояркін, як заявляє видання, був ключовою особою, яка забезпечувала стягнення боргу з Манафорта на користь російського олігарха. Колишній офіцер російської розвідки, Бояркін проводив операції з грошима від імені впливового російського олігарха, вважають у Міністерстві фінансів США.

Коли Манафорт почав працювати у передвиборчій кампанії Трампа, він мав проблеми з грошима, а також мав великі борги перед Дерипаскою, який вимагав у нього гроші за невдалу ділову угоду в Україні.

Time поспілкувалися з Бояркіним, і він підтвердив, що зв’язувався з Манафортом, коли той очолював предвиборчий штаб Трампа. «Він був винен нам багато грошей, – сказав Бояркін. – І він пропонував способи сплати боргу».

Перед цим юристи Дерипаски в судовому позові заявляли, що Манафорт «просто зник» з близько $19 млн з Росії. Однак, після отримання впливової посади в Республіканській партії, Манафорт знову вийшов на звʼязок з росіянами. В електронному листуванні екс-очільник штабу Трампа намагався запропонувати Дерипасці проводити «приватні брифінги» стосовно президентської кампанії.

В коментарі для Time Бояркін заявив, що з ним зв’язувалися слідчі з команди спецпрокурора США Роберта Мюллера. Їх переважно цікавили зв’язки Бояркіна з Манафортом. Екс-співробітник ГРУ категорично відмовився співпрацювати з американським слідством.