Поліція закрила справу щодо повішення еко-активіста. Правозахисники впевнені, що Бичка вбили

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Поліція закрила справу щодо повішення еко-активіста. Правозахисники впевнені, що Бичка вбили

Facebook / Тетяна Печончик

Поліція Харківської області закрила справу про вбивство еко-активіста з селища Есхар Харківської області Миколи Бичка, якого було знайдено в червні повішеним у лісосмузі у Чугуєві. Правоохоронці вважають смерть Бичка самогубством, проте правозахисники заявляють про вбивство.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик написала, що правозахисники зібрали в селищі докази вбивства активіста.

23-річний Бичко стежив у селищі за ситуацією навколо очисних споруд, куди більше року зливали промислові відходи. Це забруднювало повітря й річку Уди, що впадає в Сіверський Донець.

«Микола Бичко уважно за всім цим спостерігав. Хлопець знімав на телефон все, що відбувалося біля очисних споруд. Потім їхав до джерела, набирав воду і дорогою через ліс повертався назад. 4 червня цього року після однієї з таких поїздок Микола не повернувся, а наступного дня його знайшли повішеним у лісі за два кілометри від очисних споруд. Поруч з тілом стояв велосипед і пляшка з водою», — написала Печончик.

Правозахисниця зазначила, що слідчі з Чугуївського райвідділу поліції недбало ставилися до своїх обовʼязків і майже не розслідували справу.

«Протягом першого місяця не було проведено жодних слідчих дій, втрачені важливі докази, документи на проведення експертиз близько місяця не відправляли, а процесуальне керівництво розслідуванням йшло формально», — зазначила вона.

За її словами, поліцейські не повністю обстежили мотузку з дерева, на якій нібито повісився Бичко. Пізніше вона взагалі зникла. Невідомі намагалися підпалити це дерево. Не було й пояснень щодо зламаного носа Бичка. Крім того, компʼютер активіста вилучили без рішення суду, хоча адвокат наполягав на тому, щоб зробити копії жорсткого диска, щоб ніхто потім не міг додати «потрібну» інформацію для версії про суїцид.

Печончик зазначила, що було відсторонено від справи адвоката сімʼї активіста, який критикував слідство. Також йому почали погрожувати за те, що він продовжив займатися цією справою.