Зросли пенсії та зарплати у військових і бюджетників. Що змінилося в Україні з 1 січня?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Мінімальна зарплата з 1 січня зросте до 4 173 грн замість 3 723 грн — такий показник закріплено в державному бюджеті. Але з початком 2019 року зростуть доходи не тільки тих, хто отримує «мінімалку»: більше стануть отримувати також деякі пенсіонери і бюджетники.

Пенсії перерахують

Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду україни Олена Охріменко розповіла «Апострофу», що з 1 січня 2019 року перерахують пенсії тим, хто досяг 65 років, якщо у них уже є необхідна кількість трудового стажу — 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Охріменко зазначила, що пенсіонери мали невелику зарплату, що призвело до маленької пенсії зараз. У той же час вона нагадала, що, згідно з законами України, розмір пенсії не може бути нижчим, ніж 40% від мінімальної зарплати.

Таким чином, за даними Охріменко, пенсії перерахують близько 2 млн пенсіонерів, що збільшить їх розмір на 172 грн. Зазначимо, з 1 березня проведуть масовий перерахунок та підвищення пенсій усім категоріям пенсіонерів.

Крім того, з 1 січня 2019 року також перерахують пенсії військовим пенсіонерам. Це підвищення торкнеться приблизно півмільйона осіб.

Військовим і прикордонникам стануть платити більше

Міністр оборони Степан Полторак днями підписав наказ про підвищення зарплат військовослужбовців з 1 січня 2019 року. За словами міністра, командир бригади буде отримувати майже 26 тис. грн замість 17—18 тис. грн, а командир батальйону — 19—23 тис. грн замість 14 тис. грн.

Грошове забезпечення командира роти складе 16 тис. грн замість нинішніх 12 тис. грн. При цьому військовослужбовці військової служби за контрактом будуть отримувати більше 10 тис. грн, а мінімальне грошове забезпечення військовослужбовців, які виконують завдання в районі проведення операції Обʼєднаних сил, становитиме понад 20 тис. грн.

Також із 1 січня зарплати працівників Державної прикордонної служби зростуть у середньому на 30%.

Зарплати підвищать викладачам вишів

За рішенням уряду, з січня 2019 року зарплати всіх науково-педагогічних працівників підвищать на 20%, а зарплати інших педагогічних працівників, як і решти бюджетників, з початку 2019 року зростуть на 9%.

До науково-педагогічних працівників належить як керівництво ВНЗ (ректор, декан, завкафедри), так і викладачі, у тому числі асистенти та стажери.

Виросли поштові тарифи і комуналка

«Укрпошта» з 1 січня підвищує вартість поштових послуг для листів до 3 кг, а також вартість лінійок тарифів на пересилання відправлень «Стандарт», «Експрес» і «SmartBox».

З 1 січня набуває чинності також постанова про нові тарифи на опалення і гаряче водопостачання для 26 постачальників в різних містах України.

При цьому субсидію починають видавати «живими грошима» — з 1 січня тим, хто вперше звернеться за її отриманням, а з травня субсидії в грошовій формі за неопалювальний сезон отримуватимуть усі домогосподарства.