В Україні почалася реформа ринку електроенергії. Користувачі тепер сплачуватимуть двом компаніям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

З 1 січня в Україні почалася реформа ринку електроенергії, за якою українці сплачуватимуть за енергопослуги двом різнім компаніям: оператору системи розподілу і компанії-постачальнику електроенергії.

У чому суть змін?

Оператор системи розподілу займатиметься винятково розподілом електроенергії та експлуатацією електромереж. Компанія-постачальник електроенергії постачатиме електроенергію споживачам і відповідатиме за нарахування платежів і розрахунки.

Що робити споживачам?

Згідно з повідомленням на сайті «ДТЕК Київські електромережі», щоб продовжити споживати електроенергію, необхідно приєднатися до Публічного договору на постачання електроенергії з постачальником універсальних послуг — компанією «Київські енергетичні послуги», а також окремо — до договору про надання послуг із розподілу електроенергії з «ДТЕК Київські електромережі».

«Клієнтам зовсім не потрібно спеціально відвідувати Центри обслуговування клієнтів або телефонувати до кол-центру, щоби приєднатися до цих договорів. Держава передбачила спрощену процедуру приєднання: усе, що необхідно зробити, — це продовжити користуватися послугами та своєчасно оплачувати рахунки. Клієнту необхідно зробити це в лютому 2019 року, у момент оплати послуг за січень 2019 року», — йдеться в повідомленні.

Як платити?

Платіжка за електроенергію, як і раніше, залишатиметься одна. У ній з’являться два окремі рядки: вартість послуг із розподілу та вартість електроенергії.

Перший оновлений рахунок користувачі отримають у лютому 2019 року — за електроенергію, спожиту в січні. Всі розрахунки проводяться через постачальника електроенергії. «Якщо ви оплачуєте рахунки через банк, інтернет-банкінг, у лютому 2019 року необхідно вказати нові реквізити отримувача — компанії-постачальника. Реквізити будуть на сайтах і в перших рахунках від постачальника, які клієнти отримають у лютому 2019 року», — повідомили в ДТЕК.