НБУ оштрафував українську «дочку» російського Сбербанку майже на 100 мільйонів гривень. Банк вів ризикову діяльність

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк оштрафував українську «дочку» російського Сбербанку за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, повідомляє прес-служба НБУ .

Сбербанк оштрафований на 94,74 млн грн за ведення повторної ризикової діяльності на загальну суму більше 3 млрд грн. Перед цим НБУ вже фіксував видачу з рахунків клієнтів-юросіб готівки на 1 млрд грн. «Банк не припинив цю діяльність, змінив схему видачі готівки і в рази збільшив обсяг операцій, які містять ознаки, що можуть бути повʼязані з легалізацією кримінальних доходів і здійсненням фіктивного підприємництва», — підкреслили в НБУ.

Також Сбербанк отримав від регулятора письмове попередження за порушення низки інших вимог. Крім того, Нацбанк оштрафував Райффайзен Банк Аваль на 450 тис. грн за порушення вимог щодо ідентифікації клієнтів — публічних діячів, а також за погане виконання вимог щодо управління ризиками та переоцінку ризиків клієнтів. Також за подібні порушення Нацбанк виніс попередження Першому українському міжнародному банку (ПУМБ), банкам «Глобус» та «Фамільний».