Яскравий метеорний потік зʼявиться в небі Північної півкулі Землі. Звідки його можна побачити?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

В ніч з 3 на 4 січня жителі Північної півкулі Землі зможуть спостерігати метеорний потік Квадрантиди, повідомляє CNN.

Безмісячна ніч повинна збільшити шанси побачити метеори між північчю і світанком, але розташування також є чинником, що впливає на те, скільки метеорів зможе побачити спостерігач під час піку, який триватиме лише кілька годин.

Найкращі шанси для того, щоб подивитися на перший метеоритний дощ 2019 року, — у тих, хто перебуває в Північній півкулі, особливо в Європі та прилеглих районах.

Очікується, що можна буде побачити близько 80 метеорів на годину, але їх може бути і 200. Потік Квадрантиди відомий яскравими барвистими метеорами — «вогняними кулями», або болідами. Вони виникають завдяки великим часткам астероїда, що проходять через атмосферу Землі.

Як і метеорний потік Гемініди, Квадрантиди народжені астероїдом або «камʼяної кометою», а не крижаною, що незвично. Цей конкретний астероїд — 2003 EH1, якому потрібно 5,52 року, щоб один раз облетіти навколо Сонця.

Короткий пік метеоритного дощу пояснюється тим, що лише невеликий струмінь частинок взаємодіє з нашою атмосферою. Кожен рік Земля проходить через поле камʼяних уламків протягом короткого часу.