В УПЦ МП вважають позов митрополита Симеона спробою повернутися. Сам митрополит заявляє, що захищає свою честь

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українська православна церква Московського патріархату вважає, що позов митрополита Симеона про поновлення на посаді є спробою повернутися до УПЦ МП.

У Московському патріархаті зазначили, що з розумінням ставляться до «стресового стану і духовної дезорієнтації митрополита Симеона» після його переходу в Православну церкву України.

«У разі якщо митрополит Симеон вважає себе кліриком новоствореної Православної Церкви, то його відновлення в УПЦ можливо через покаяння. У випадку, якщо митрополит Симеон вважає себе кліриком Константинопольського Патріархату, то його відновлення можливе за наявності відпускної грамоти і згоди Патріарха Варфоломія про повернення його до складу Української Православної Церкви», — заявили в юридичному відділі УПЦ МП.

Сам митрополит пояснив свій позов тим, що після рішення Синоду Вселенського Патріархату УПЦ МП втратила свою легітимність і рішення митрополита Онуфрія вже не мали канонічної сили.

«Чому я пішов у суд? Тому що указ, підписаний митрополитом Онуфрієм, можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обовʼязків. Крім цього, поставлено під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь. Я — не розкольник і не дозволю себе так називати! Моя позовна заява — це крок захисту людської гідності і честі», — заявив митрополит Симеон.