СБУ розслідує спробу захоплення влади у звʼязку з проведенням «Першого українського національного конгресу»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
СБУ розслідує спробу захоплення влади у звʼязку з проведенням «Першого українського національного конгресу»

Facebook / Яков Осташ

Служба безпеки України розпочала розслідування про спробу захоплення влади у звʼязку з проведенням у Празі «Першого національного українського конгресу» (ПНУК) у травні 2018 року. Про це йдеться в матеріалі судової справи.

Так, з 24 по 26 травня на зазначеній конференції було проголошено, що Верховна Рада, Генпрокуратура та МВС нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК — єдиний легітимний законодавчий орган влади України.

На зʼїзді конгресу також було проголошено створення спецслужби «Таємна екзекʼюта», яка повинна відповідати за виконання вироків. При цьому всі члени конгресу повинні допомагати «Таємній екзекʼюті» усувати політичних діячів.

Було оголошено про створення Української народної армії (УНА) і низки парамілітарних структур. У завдання УНА входило силове протистояння Нацгвардії та Нацполиции з метою повалення конституційного ладу.

За даними СБУ, УНА формує 5 «легіонів» за територіальною ознакою. Найбільш швидко відбувається формування складу легіону УНА «Центр». Його підрозділи діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та міста Кременчук.

Лідером ПНУК є Рустам Ташбаєв. Раніше за клопотанням СБУ суд призначив судову лінгвістичну експертизу заяв Ташбаєва на зʼїзді ПНУК щодо захоплення влади.

Єдиним кандидатом у президенти України від ПНУК був обраний активіст Евромайдану Іван Бубенчік, якого підозрюють у вбивстві двох бійців спецпідрозділу «Беркут» та замаху на вбивство ще одного правоохоронця.

Нагадаємо, Івана Бубенчіка затримали 3 квітня 2018 року, однак через два дні підозру зняли і вручили нову. Сам Бубенчік заявляв, що під час Евромайдану застрелив з автомата в потилицю двох командирів «Беркута», а рядовим правоохоронцям він стріляв по ногах. Пізніше він заявив, що справа сфабрикована.

17 травня Печерський райсуд Києва віддав Бубенчіка на поруки двом позафракційним депутатам (Олегу Петренку і Андрію Денисенку). Активісту обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.