У президента назвали фейком повідомлення, що Московський патріархат хочуть через суд виселити з Києво-Печерської та Почаївської лавр

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко назвав фейковою інформацію про те, що в Адміністрації президента нібито дали вказівку готувати позови до суду про припинення оренди споруд Києво-Печерської та Почаївської лавр громадами Української православної церкви Московського патріархату.

«З новим фейком, друзі. У низці видань, які не гребують інформаційними провокаціями, із здивуванням побачив: виявляється, «джерело, близьке до мене», повідомило, що хтось дав комусь доручення готувати позови щодо припинення оренди громадам МП... Заявляю відповідально: це маячня», — написав Ростислав Павленко на своїй сторінці у Facebook.

Радник президента також порадив церковним структурам перевіряти інформацію, «перш ніж посилатися на фейки».

Що сталося?

Видання «Вести» 2 січня написало, що в Адміністрації президента було дано вказівку керівництву музеїв Києво-Печерської лаври і Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника підготувати позови до адміністративних судів для припинення оренди громадам УПЦ МП. Інформацію журналісти отримали нібито від джерела, близького до екс-заступника очільника АП Ростислава Павленка. Також у матеріалі йшлося про те, що з 26 грудня 2018 року в Департаменті у справах релігій і національностей Міністерства культури нібито проходять інструктажі уповноважених в областях з організації статистики переходів релігійних громад до Православної церкви України.

Це повідомлення передрукував Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП, а також деякі українські та російські ЗМІ.

  • Предстоятель об’єднаної Православної церкви України, митрополит Епіфаній постійно наголошує, що перехід парафій УПЦ МП до Православної церкви України має бути добровільний, відбуватися мирно і без насильства. «Вважаю, що тільки любов і повага можуть бути тією основою, на якій будуть переходити парафії, що перебувають у зоні Російської православної церкви», — заявив Епіфаній в одному зі своїх інтерв’ю.
  • Також митрополит підкреслює, що ніякого «захоплення Лаври» не може бути, а розмови про «захоплення» мають на меті підігрівати напругу в суспільстві.