Митрополит Епіфаній: В Україні й надалі існуватиме РПЦ, але ми проти цього нічого не маємо

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні і надалі продовжить своє існування Російська православна церква, однак Православна церква України проти цього нічого не має.

Про це розповів митрополит Епіфаній в інтервʼю DW.

«Ми розуміємо, що в Україні буде і далі існувати Російська православна церква і буде багато охочих залишатися там, але ми проти цього нічого не маємо. Всі повинні вибирати свій релігійний центр добровільно. Архієрей з єпархією або священик з громадою повинні визначитися: якщо вони на загальних зборах вирішують, що хочуть добровільно приєднатися до новоствореної ПЦУ, відповідно, звертаються до нас, і ми приймаємо їх вже в нашу структуру єдиної ПЦУ», — сказав митрополит.

За його словами, стратегія ПЦУ щодо УПЦ Московського патріархату будуватиметься на євангельських засадах. Він ще раз нагадав, що ПЦУ відкрита для всіх православних віруючих.

«Ми запрошуємо всіх представників, які зараз знаходяться в лоні Російської православної церкви, приєднатися до незалежної ПЦУ. Якщо говорити про певну стратегію, то вона повинна будуватися на євангельських засадах, любові, мирі, злагоді, братській взаємоповазі», — пояснив Епіфаній.

Митрополит також заявив, що після отримання Томосу автокефалію ПЦУ визнають православні церкви грецької традиції, а далі й всі інші.

«Звичайно, в першу чергу визнають церкви грецької традиції. Ми віримо в це. Але всі говорять про те, що після офіційного визнання, після вручення Томосу дадуть відповідь на питання, коли зможуть визнати нас як незалежну церкву», — заявив глава ПЦУ.

Він додав, що незабаром буде сформовано відділ зовнішніх звʼязків церкви, який буде вести переговори з іншими православними церквами про визнання української автокефалії.