Комітет виборців України: Центрвиборчком не може зареєструвати Симоненка кандидатом від Компартії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Центрвиборчком не зможе зареєструвати лідера Комуністичної партії Петра Симоненка кандидатом на посаду президента від партії, однак він може піти на президентські вибори як самовисуванець. Про це Укрінформу розповів генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» (КВУ) Олексій Кошель.

«Заяви комуністичної партії — це не більше, ніж порожні політичні заяви, які не мають під собою ніяких підстав. Згідно із законом про вибори Симоненко як висуванець КПУ не може бути зареєстрований Центральною виборчою комісією. Зате є всі підстави для того, щоб Центрвиборчком зареєстрував Симоненка як самовисуванця», — заявив Кошель.

Голова КВУ зазначив, що на сьогодні Компартія продовжує залишатися однією зі 153 офіційно зареєстрованих політичних партій України, а судовий процес щодо її заборони триває вже більше трьох років.

  • 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Міністерства юстиції і заборонив діяльність Комуністичної партії України, але Компартія оскаржила це рішення в Київському апеляційному адміністративному суді.
  • 31 грудня 2018 року в Україні стартувала передвиборча кампанія. Документи для реєстрації ЦВК буде приймати до 3 лютого 2019 року. Вести передвиборну агітацію кандидатам дозволяється після офіційної реєстрації і до 00:00 29 березня 2019. Результати виборів президента повинні бути встановлені до 10 квітня 2019 року. А восени в Україні відбудуться парламентські вибори.
  • В кінці грудня 2018 року Центральна виборча комісія внесла зміни до переліку закордонних виборчих дільниць. Зокрема, рішенням ЦВК виборчі дільниці з Росії перенесені до посольства України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.