Науковці створили плазму, яка в десятки разів холодніша за космос

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дослідники з університету Райса у Хʼюстоні створили охолоджену лазером нейтральну плазму, температура якої сягає -273 градусів за Цельсієм, пише Newsweek.

Кілліан разом з колегами змогли застосувати лазерне охолодження до іонів у нейтральній плазмі. У своєму експерименті вчені використали 10 лазерів різної частоти, щоб її охолодити. За допомогою однієї групи лазерів вони випарували стронцій, який захопив і охолодив низку атомів. Після цього вони іонізували ультрахолодний газ за допомогою іншої групи, тим самим перетворивши газ у плазму, яка швидко розширилася, а потім зникла.

Як зазначає видання, зазвичай лазер вважають чимось, що можна використати для нагрівання. Проте лазерне охолодження діє якраз навпаки, охолоджуючи фізичну систему. Сама плазма часто виникає у надзвичайно гарячих місцях, таких як Сонце.

«Якщо атом або іон рухається, я скеровую лазерний промінь проти напрямку його руху, що змушує його розсікати промінь. І тоді виникає імпульс, який сповільнює його», — пояснив Кілліан. Охолодивши нейтральну плазму, вчені отримали нові можливості в дослідженні природи плазми в екстремальних середовищах, таких як зірки класу білий карлик чи ядро Юпітера. Видання додає, що зараз команда науковців намагається добути ще «холоднішу» плазму.