В Аргентині єпископ подав у відставку через здоровʼя, а потім отримав топ-посаду в Ватикані. Його підозрюють у махінаціях і насильстві

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Аргентині єпископ подав у відставку через здоровʼя, а потім отримав топ-посаду в Ватикані. Його підозрюють у махінаціях і насильстві

Yeo Khee / Unsplash

Ватикан почав розслідування проти аргентинського єпископа Густаво Занкетти, якого звинувачують у сексуальному насильстві та фінансових махінаціях, пише Associated Press.

Про що мова?

Занкетта обіймав посаду єпископа Орана, недалеко від північного кордону Аргентини з Болівією. Цією єпархією Занкетта керував відтоді як Папа Римський Франциск зробив його єпископом у 2013 році.

Проте вже через чотири роки 54-річний Занкетта несподівано оголосив про свою відставку через, як він стверджував, проблеми зі здоровʼям. Зазвичай схвалення відставки єпископа займає досить тривалий час, проте відставку Занкетти Ватикан затвердив буквально через три дні після його заяви.

Вже в грудні 2017 року Ватикан несподівано оголосив про призначення Занкетти на високу посаду в Адміністрації церковного майна Святого Престолу. Цей офіс розпоряджається усім майном та фінансовими активами Ватикану. Там пояснили таке призначення управлінськими здібностями епископа.

Через рік, в кінці грудня 2018 року, три священики висунули проти Занкетти звинувачення у зловживанні владою, економічних зловживаннях і сексуальній нарузі в семінарії. Занкетта відкрив свою власну семінарію в Орані в 2016 році. Тепер, за даними ЗМІ, її повинні зачинити.

Відставку з єпархії та призначення на посаду у Ватикан священнослужителі розцінюють як спробу Занкетти сховатися від відповідальності.

Що тепер?

Сам Занкетта відмовляється коментувати ці звинувачення. Нинішній єпископ Орана збирає докази та свідчення, після чого надішле їх у Ватикан. Тим не менш, Ватикан уже почав розслідування цих звинувачень. Якщо вони підтвердяться, справу передадуть спеціальній групі з канонічних адвокатів Папи Римського, яка вивчає звинувачення проти єпископів.