Вночі: «Жовті жилети» поновили протести у Франції, переговори щодо скасування «шатдауна» провалилися, а Росія не готова на обмін американця Уїлана

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Вночі: «Жовті жилети» поновили протести у Франції, переговори щодо скасування «шатдауна» провалилися, а Росія не готова на обмін американця Уїлана

Jeff J Mitchell / Getty Images

У Франції поновилися протести «жовтих жилетів»

Як повідомляє Le Parisien, акції протесту почалися у Парижі, Марселі, Бордо, Тулузі, Ліоні, а також в інших великих містах. В акції беруть участь близько 50 тисяч осіб. У столиці Франції протести перетворилися на вуличні заворушення, що призвели до сутичок з поліцією.

Протестувальники кидали фаєри, палили сміттєві баки й громили автомобілі. Також було підпалено річковий ресторан. Поліцейські застосували сльозогінний газ. Вже затримано понад 24 особи. Серед правоохоронців є постраждалі.

Трамп заявив про невдалі переговори щодо скасування «шатдауна»

Alex Wong / Getty Images

Президент США Дональд Трамп повідомив у Twitter, що переговори між Демократичною партією і адміністрацією Білого дому щодо завершення призупинення роботи уряду провалилися. Трамп додав, що наступна зустріч відбудеться 6 січня, а також заявив про необхідність розвʼязання проблеми на південному кордоні країни.

Росія не готова міняти заарештованого американця Уїлана

МЗС Росії не бачить підстав для обміну американця Пола Уїлана, який був затриманий ФСБ наприкінці грудня 2018 року і звинувачується в шпигунстві.

«Ситуація з громадянином США і ряду інших країн Полом Уїланом розвивається строго відповідно до вимог нашого законодавства, а також відповідно до наших зобовʼязань двостороннього характеру, що стосуються забезпечення консульського доступу до громадянина зазначених країн», — сказав заступник глави відомства Сергій Рябков, передає Інтерфакс.

Він додав, що поки немає сенсу обговорювати обмін.

США можуть залишити війська в Сирії на невизначений термін

Zabihullah Ghazi / Anadolu Agency / Getty Images

Американські війська можуть залишити частину контингенту на півдні Сирії на невизначений термін, після виведення основних сил з країни. Як повідомляє NBC з посиланням на власні джерела у Пентагоні, частина американських військ буде перекинута до Іраку.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що виведення американських військ із Сирії вже почалося.

Радник президента Трампа з національної безпеки Джон Болтон попередив Башара Асада, що виведення сил США не має сприйматися як сигнал до вільного застосування хімічної зброї.