Катастрофа MH17 над Донбасом: уряд Нідерландів допоможе рідним жертв добитися компенсацій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Влада Нідерландів допоможе родичам жертв малайзійського рейсу MH17, який у 2014 році був збитий над Донбасом, домогтися в судах компенсацій від винуватців катастрофи.

Як повідомляє De Telegraaf, міністр юстиції Нідерландів Ферден Грапперхаус у листі до парламенту заявив про готовність держави надати безкоштовні юридичні послуги у складанні позовів, а також забезпечити підтримку в судах.

В уряді сподіваються, що перші судові засідання пройдуть протягом пʼяти років, після того як завершиться розслідування й буде оголошено винних.

Родичі загиблих уже частково отримали виплати від «Малайзійських авіаліній» і страхових компаній.

Раніше, 30 січня 2018 року, нідерландський канал ZEMBLA повідомляв, що група рідних загиблих у катастрофі змогла відсудити в американському суді $400 млн в очільника проросійських бойовиків Ігоря Гіркіна.

Але шансу отримати від Гіркіна реальну компенсацію у родичів немає. У суд він не прийшов, а за адресою в Москві його не знайшли. Адвокати нідерландців мають намір заарештувати майно Гіркіна.

Нагадаємо, згідно з попередніми висновками розслідування, рейс MH17 був збитий російською ракетною установкою Бук, яка була в складі однієї з частин ЗС РФ та була перекинута в Україну. Пуск ракети був здійснений з підконтрольної бойовикам території Донбасу, в результаті чого загинули 298 осіб.

Нідерланди і світове співтовариство закликає Росію взяти на себе провину за трагедію. РФ звинувачує в катастрофі українські війська.