Колишній заступник мера Севастополя Кизименко отримав пʼять років умовно за пособництво російській владі. Свою провину він визнав

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Колишній заступник мера Севастополя Кизименко отримав пʼять років умовно за пособництво російській владі. Свою провину він визнав

RFE / RL

Колишній заступник мера Севастополя Олег Кизименко отримав пʼять років позбавлення волі умовно за надання допомоги російській владі щодо анексії Криму. Сам Кизименко свою провину повністю визнав і розкаявся.

Про це йдеться у вироку Голосіївського районного суду Києва.

Заступника мера звинувачували за ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). У 2012 році він був призначений заступником голови Севастопольської міської державної адміністрації, однак після анексії півострова залишався на посаді до травня 2015 року.

За даними слідства, Кизименко брав активну участь у створенні окупаційних органів влади, передавав Росії службову інформацію, займався транспортуванням паливно-мастильних матеріалів з РФ до Севастополя в обхід митного контролю, а також брав безпосередню участь у організації параду з російською військовою технікою на 9 травня.

У своє виправдання Кизименко заявив, що намагався звільнитися з посади і залишити півострів, але не зміг звільнитися в законному порядку, оскільки губернатор Севастополя виїхав з Криму. Він також додав, що залишався на посаді, щоб захистити сімʼю.

«Вся його сімʼя на той час проживала в Севастополі, та їх спроби покинути півострів були марні, оскільки їх не випускали окупаційні війська. За таких обставин він побоювався за членів своєї сімʼї. Перший заступник губернатора запропонував йому залишитися на своїй посаді, і він погодився, вважаючи, що це тимчасово», — йдеться у вироку.

Екс-заступник мера пояснив, що допомагав російській владі недовго, а його діяльність була повʼязана лише із забезпеченням життєдіяльності міста. Він також додав, що не отримував громадянство РФ і не віддав свій український паспорт.

  • Олега Кизименка затримали у вересні 2018 року. Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що Кизименка підозрюють у створенні окупаційних органів влади і в допомозі РФ у веденні підривної діяльності проти України.