Синод Вселенського патріархату підписав Томос про автокефалію ПЦУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України, повідомила в Facebook журналістка Неллі Ковальска.

«Підписано!», — додала журналістка до фотографії з учасниками Синоду. Сам Синод відбувся у середу, 9 січня у Стамбулі.

Архиєпископ Евстратій (Зоря) пояснив, що члени Синоду поставили підписи на «публічній копії» для України. А оригіналом Томосу є текст, який «записаний і підписаний у Кодексі Вселенського Патріархату, тобто зібранні актів».

«Технічно Томос - це є рішення Вселенського Патріарха та Святого і Священного Синоду про автокефалію, внесене у відповідний Кодекс. Грамота, передана у неділю, 6 січня, - публічна офіційна копія для України», — написав Зоря.

Ієрарх додав, що те, що Томос набрав чинності саме з 6 січня, засвідчене не стільки підписом Вселенського патріарха Варфоломія, скільки літургійним співслужінням з Митрополитом Епіфанієм, як Предстоятелем Помісної Церкви, а не як з рядовим ієрархом.

Вселенський патріарх Варфоломій І підписав Томос ще 5 січня . Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. У ній брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та члени Кабміну.