У «Нафтогазі» готові відмовитися від позову проти «Газпрому» на 12 мільярдів доларів за умови підписання транзитного контракту

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У «Нафтогазі» готові відмовитися від позову проти «Газпрому» на 12 мільярдів доларів за умови підписання транзитного контракту

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» може переглянути або відмовитися від нового позову проти російського «Газпрому» на $12 млрд у Стокгольмському арбітражі за умови, якщо росіяне погодяться скласти довгостроковий транзитний контракт. Про це розповів голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу».

«“Нафтогаз” подав в суд новий позов проти “Газпрому” на 12 мільярдів доларів. Головна підстава цього позову – втрата вартості нашої ГТС через те, що “Газпром” побудує обхідні потоки і не виконає свої зобовʼязання перед “Нафтогазом”. Фактично ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте і не хочете транспортувати, то компенсуйте. Якщо ви хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові відмовитися від позову, або переглянути його, або змінити його», — сказав Коболєв.

«Ми передали цей меседж Європейській комісії, і нас почули. Ми готові це питання, якщо акціонер погодить, покласти на стіл переговорів з “Газпромом”. Мета проста — збереження транзиту територією України», — додав він.

  • Як відомо, влітку 2018 року «Нафтогаз» подав новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом із «Газпромом».
  • Суд у Нідерландах закінчив слухання щодо суперечки «Нафтогазу» і «Газпрому» стосовно $2,7 млрд.
  • «Нафтогаз України» подав в суд на російський «Газпром» позов на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією.
  • «Газпром» програв в апеляційному суді Швеції спір про припинення примусового виконання рішення арбітражу, тому у нього відсутні законні підстави не платити «Нафтогазу» за цим рішенням.