Єврокомісія почала розслідування проти Нідерландів через Nike

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейська комісія почала поглиблене розслідування проти влади Нідерландів. Голландський уряд підозрюють у наданні незаконних податкових пільг компанії Nike, пише Associated Press.

Комісар ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер заявила, що країни-члени ЄС «не повинні дозволяти компаніям створювати складні структури, які дозволяють ухилятися під сплати податків і надають їм несправедливу перевагу над конкурентами».

Як пише агентство Reuters, нідерландська влада видала пʼять податкових постанов від 2006 до 2015 року, дві з яких наразі чинні. Ці постанови схвалювали неконкурентний метод розрахунку податку на прибуток двох компаній Nike, розташованих у Нідерландах. Ані Nike, ані голландський уряд поки не прокоментували це розслідування.

Nike є одним з найбільших у світі виробників спортивних товарів, за останніми оприлюдненими даними, компанія на рік заробляє понад $2 млрд.

Варто зазначити, що це не перше розслідування, яке повʼязане з податковим режимом у Нідерландах. У 2015 році Єврокомісія дійшла висновку, що Нідерланди незаконно надають податкові пільги компанії Starbucks.