СБУ: Російські спецслужби завербували харківського наукового співробітника. Він за гроші збирав дані про українських військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Працівники контррозвідки Служби безпеки України затримали наукового співробітника однієї з державних установ Харкова, який був завербований спецслужбами Росії та збирав інформацію про українських військових.

За даними СБУ, чоловік був завербований під час поїздки у Росію з метою працевлаштування.

«За грошову винагороду чоловік погодився здійснювати збір інформації про місця дислокації військових частин на території регіону [Харківська область], їх належність до певного роду військ, персональні дані військовослужбовців ЗСУ та місця їх служби», — йдеться в повідомленні.

Отримані дані чоловік передавав кураторам за допомогою електронних каналів звʼязку, після чого отримував грошову винагороду.

Перебуваючи під наглядом українських оперативників, чоловік також зібрав персональні дані про працівників своєї установи, які брали участь в АТО. Під час передачі даних його затримали.

При обшуку за місцем проживання у харківʼянина знайшли флешки та жорсткі диски з даними про військовослужбовців ЗСУ. Виявлена інформація мала гриф «для службового користування».

Проти чоловіка розпочато кримінальне провадження. Слідчі дії тривають.