«Російська сторона не надала нам жодної офіційної довідки». Денісова прокоментувала стан здоров’я українського моряка Андрія Артеменка

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Російська сторона не надала нам жодної офіційної довідки». Денісова прокоментувала стан здоров’я українського моряка Андрія Артеменка

Facebook / Людмила Денісова

10 січня уповноважена з прав людини в Верховній Раді Людмила Денісова разом із представниками Міністерства оборони України, народними депутатами та адвокатами провела робочу зустріч із родичами військовополонених українських моряків в Одесі.

Під час прес-брифінгу Денісова прокоментувала стан здоров’я українського моряка Андрія Артеменка, який отримав поранення під час обстрілу українських кораблів в акваторії Азовського моря та наразі перебуває в московському СІЗО «Матроська тиша».

«Російська сторона не надала нам жодної офіційної довідки [про стан здоров’я Артеменка]. Російська Федерація відмовилася виконати рішення ЄСПЛ, вони просто написали на сайті ФСБ, що все добре. Росія не виконує власне та міжнародне законодавство», — зазначила омбудсмен.

Денісова також прокоментувала інформацію про ймовірні операції для поранених українських моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороки, про які говорила віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова.

«Седікову така операція була зроблена. Ми домовлялися з Міністерством юстиції, знайшли кошти і зробили. Седіков перебуває в інших списках на обмін, який розглядається на Мінській групі», — сказала Денисова.

  • Нагадаємо, 19 грудня українські лікарі прооперували засудженого в Україні за тероризм громадянина Росії Олексія Седікова, який воював на боці так званої «ЛНР» на Донбасі. Про операцію Седікову домовились віце-президент Європейського інституту, омбудсмен Ніна Карпачова та голова Ради з прав людини при президентові Росії Михайло Федотов. 14 грудня, перебуваючи в Москві, Карпачова закликала звільнити військовополонених українських моряків. У відповідь Федотов попросив прооперувати росіянина.
  • Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко отримали поранення після обстрілу українських військових кораблів в акваторії Азовського моря. Андрій Ейдер через адвоката Олександру Маркову відмовився від операції в лікарні при російському СІЗО.