Росбалт: У Москві зі стріляниною викрали українського кримінального авторитета — фігуранта справ про вбивство Вороненкова та Жиліна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Москві ввечері 10 січня у ресторані «Базилік» група невідомих чоловіків зі стріляниною викрала українського кримінального авторитета Юрія Василенка — головного фігуранта справ про вбивства колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова і лідера харківської сепаратистської організації «Оплот» Євгена Жиліна.

Як повідомляє агентство Росбалт з посиланням на джерела в поліції, до ресторану зайшла група чоловіків і наказала Василенку їхати з ними, проте він почав сперечатися й чинити опір. Після того, як він спробував втекти, в нього відкрили вогонь, завдавши поранень. Василенка завантажили в багажник авто й повезли в невідомому напрямку.

Повідомлено, що напередодні нападу Юрій Василенко нервував і побоювався за своє життя. Його також кілька разів «кликав на розмову впливовий представник російської мафії».

За словами джерела, поліція після викрадення провела обшуки в квартирі авторитета, де виявила арсенал зброї, включаючи снайперські гвинтівки, вибухівку і пістолети.

У Москві кримінальний авторитет жив нелегально і під чужим паспортом, ведучи потайний спосіб життя.

Джерело «Лента.ру» повідомило, що викрадення на відеозаписі з камер спостережень більше схоже на інсценування, проте було вирішено провести повну перевірку.

Нагадаємо, Денис Вороненков був застрелений у центрі Києва 23 березня 2017 року. Вбивця — українець Павло Паршев був поранений охоронцем російського екс-депутата і згодом помер у лікарні від поранень. Колишній депутат від Комуністичної партії РФ у 2016 році разом з дружиною Марією Максаковою переїхав до Києва і отримав громадянство України. У жовтні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що замовник вбивства — колишній цивільний чоловік Марії Максакової Володимир Тюрін. У березні 2018 року він був оголошений в розшук.

Євген Жилін був застрелений у голову в вересні 2016 року в ресторані в Підмосковʼї. Наприкінці 2013 — на початку 2014 років вів боротьбу проти Євромайдану, після чого втік до Росії. За версією Слідчого комітету РФ, його могли вбити через комерційну діяльність або борги.