Уже відомі претенденти на посаду генсека Ради Європи. Серед них — радник президента України

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Уже відомі претенденти на посаду генсека Ради Європи. Серед них — радник президента України

Рада Європи

Рада Європи оголосила чотирьох кандидатів на пост генерального секретаря, якого оберуть у червні 2019 року. Це представники Бельгії, Литви, Греції та Хорватії.

Серед кандидатів:

  • голова МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс, який виступає за поетапну нормалізацію відносин з Росією;
  • колишній премʼєр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, який входить в парламентську групу співпраці з Україною. У 2014—2015 він провів кілька офіційних зустрічей на найвищому рівні з керівництвом України. Є радником президента України;
  • депутат парламенту і колишня очільниця МЗС Греції Дора Бакоянні, відомий грецький політичний діяч, у 2002 році вона стала першою жінкою — мером Афін.
  • заступник премʼєр-міністра і глава МЗС Хорватії Марія Пейчинович-Бурич, у минулому році вона протягом півроку очолювала статутний орган Ради Європи.

У березні 2019 кабінет міністрів Ради Європи буде проводити співбесіди з кожним із кандидатів. Пізніше остаточний список передадуть Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) для обрання нового генсека.

У червні 2019 пройдуть вибори, а почне роботу новий генсек 1 жовтня цього року.

З 2009 року посаду генерального секретаря Ради Європи займає норвежець Турбйорн Ягланд. Його переобирали на цю посаду в 2014 році.