Учені вперше побачили перетворення зірки на чорну діру

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Учені вперше побачили перетворення зірки на чорну діру

Sloan Digital Sky Survey

Група астрономів вперше зафіксувала момент перетворення зірки на чорну діру. Результати спостереження представили на 233-й зустрічі Американського астрономічного співтовариства, пишуть на сайті NASA.

За розрахунками, процес відбувся ще 200 мільйонів років тому, але світловий сигнал досяг нашої планети тільки зараз. Явище нагадує вибух наднової — яскравість зірки зростає, і вона викидає великий обсяг енергії.

У науковому співтоваристві це явище назвали «Коровою», офіційно — AT2018cow. Нетиповим у цьому процесі стало те, що попри велику яскравість вибуху викид енергії був мінімальним. Процес одночасно спостерігали через 18 телескопів — це стало рекордом. Кілька команд астрофізиків провели симуляції на основі спостережень і припустили, що даний процес був народженням чорної діри.

  • Група астрономів знайшла джерело гамма-променів високих енергій поруч із залишками наднової зірки G24.7+0.6. Що саме створює випромінювання, яке розповсюджується у просторі приблизно в сотню світлових років, поки незрозуміло.
  • Астрономи знайшли новий клас планет, що містять дуже багато елементів, з яких складаються сапфіри та рубіни. Цілком можливо, що вони можуть виблискувати.